Batseeker 4

In het rijtje ‘democratisch geprijsd vleermuisgerei’ vinden we de Canadese Batseeker 4 terug. Een eenvoudige detector met frequentiedeling gehuld in een eerder onconventioneel jasje die wat weg heeft van de befaamde zwarte monoliet uit Stanley Kubrick’s “2001”.

Deze detector werkt volgens het principe van ‘frequency division’ oftewel frequentiedeling. Eenvoudig uitgelegd: de frequentie van de inkomende geluiden wordt gedeeld met een factor 10.

Daardoor vallen die binnen het menselijk gehoorbereik tussen 20 Hz en 20 kHz. Frequentiedeling bestrijkt een groot deel van het frequentiebereik van vleermuizen. Ook zo bij de Batseeker, met een bereik tussen 20-100 kHz.

Dit maakt tunen overbodig waardoor de bediening als zeer simpel te bestempelen valt : aan/uit, volume +/-. Kortom, twee AAA-batterijen erin en je bent vertrokken.
Wie effectief aan soortenonderzoek wil gaan doen is er met dit toestel echter aan voor de moeite. Typisch aan dit type detector is immers het ontbreken van klankkleur terwijl je ook de nulfrequentie niet kan bepalen. Maar aan de hand van het ritme kan je er toch enkele soorten uithalen, een basisdiscipline die (helaas) stilaan verloren gaat. Hoewel, via de 3,5mm uitgang kan naast een hoofdtelefoon ook een opnametoestel aangesloten worden. Bij frequentiedeling bevatten de opnamen vaak nog voldoende informatie om te kunnen analyseren zoals te zien op het spectrogram.

 

 

 

 

 

De kunststof behuizing, zo te zien vervaardigd met 3D-printer, maakt een eerder ambachtelijke en geen al te valbestendige indruk. Maar door het formaat vrij makkelijk mee te nemen in de broekzak of als uit de kluiten gewassen sleutelhanger.

We kunnen besluiten dat je ’t voor de prijs alvast niet hoeft te laten. Voor de luttele som van 39,50€ alles inbegrepen kunnen zowel beginners als doorgewinterde vleerders een hoop no-nonsense fun beleven aan deze gadget. Bijvoorbeeld op een mooie zomeravond gewoon aan terras zitten luisteren naar ‘Radio Chiroptera’.

David Galens
Vespertilio vzw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *